Werkkapitaal: een topprioriteit voor bestuurders voor een stabiele strategische waardeketen

May 16, 2022

Nooit eerder stond werkkapitaal zo in de schijnwerpers als de afgelopen jaren. Mel Yucel, Head of Factoring en Senior Working Capital Advisor van BNP Paribas Nederland, vertelt over haar nieuwe rol, het belang van werkkapitaal en hoe banken bedrijven daarin kunnen faciliteren.

Wat zijn uw eigen doelen in uw nieuwe functie?

Mijn doel is samenwerken met internationale klanten van BNP Paribas, welke gevestigd zijn in Nederland dit kunnen Nederlandse ondernemingen zijn of dochterondernemingen met hoofdkantoor in het buitenland. Ik wil met hen in gesprek gaan over werkkapitaalbeheer en hun strategische waardeketen. Mijn achtergrond is Financial Supply Chain Finance en ik verheug me op mijn nieuwe functie bij BNP Paribas omdat de bank een breed palet aan oplossingen voor werkkapitaal biedt.

Wat BNP Paribas bijzonder maakt, is dat we voor werkkapitaal alles onder één dak hebben en de behoeften van klanten in kaart brengen. We kijken niet alleen naar ketenfinanciering, maar bieden een veel breder pakket aan werkkapitaaloplossingen. Wij zijn goed in oplossingen voor ketenbeheer, zoals debiteuren- en voorraadfinanciering en leveranciers krediet maar hebben ook een geavanceerde oplossing voor factoring: BNP Paribas is de nummer één in Europa op het gebied van factoring.
Omdat we wereldwijd actief zijn en veel verschillende oplossingen bieden, hebben wij een veel bredere aanpak van werkkapitaal dan instellingen met een productgerichte aanpak.


Welke rol kan factoring spelen bij het optimaliseren van werkkapitaal?

Factoring wordt traditioneel gezien als een oplossing voor het middensegment. Ketenfinanciering, dat de afgelopen tien jaar een flinke opmars heeft gemaakt, is juist gericht op grote ondernemingen. Maar bij BNP Paribas zien we dat anders.

Beide oplossingen zijn ervoor om klanten te helpen hun doelen met betrekking tot werkkapitaal te realiseren, afhankelijk van de behoeften of beperkingen van het bedrijf. Factoring is een heel fijnmazige aanpak van de debiteurenportefeuille, waardoor een onderneming het beheer van openstaande facturen kan verbeteren, concentratierisico kan beperken of extra omzet bij specifieke debiteuren kan genereren. Bij ketenfinanciering ligt de nadruk in principe juist op één specifieke portefeuille. Veel bedrijven hebben grote aantallen klanten en leveranciers. Dat betekent dat het ook verstandig is om een breed palet aan oplossingen in huis te hebben. Met ons geavanceerde platform is het mogelijk om bijvoorbeeld 10 maar ook 20.000 debiteuren te verwerken. Het is uiterst schaalbaar en makkelijk af te stemmen op veranderende behoeften van de klant.

Een belangrijk kenmerk van factoring is het gebruik van kredietverzekering. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van diensten van onder andere Coface, Euler Hermes en Atradius. Factoring is een volledig zelf-liquiderende oplossing met onderpand en door gebruik te maken van een verzekering wordt het kredietrisico van debiteuren kleiner voor zowel BNP Paribas als de klant. Factoring biedt groeiende ondernemingen ook veel flexibiliteit en gemak.

Mel Yucel, Head of Factoring en Senior Working Capital Advisor, BNP Paribas Nederland

Werkkapitaalbeheer is tegenwoordig een topprioriteit van bestuurders van elke onderneming. Het doel is om dat kapitaal weer zo veel mogelijk vrij te maken en een stabiele strategische waardeketen te creëren.

Een van de redenen waarom werkkapitaal steeds meer in de schijnwerpers staat is dat zowel aandelen- als schuldbeleggers werkkapitaalstatistieken gebruiken als graadmeter voor goed beheer en financiële efficiëntie.”

Hoe is de kijk van bedrijven op werkkapitaal in de loop van uw carrière veranderd?

In het begin van mijn carrière was ik nog niet bezig met werkkapitaal. Dat begon toen ik me ging bezighouden met de werkkapitaalbehoeften van bedrijven in mijn vorige functie. Dat was in 2010, toen treasurers steeds meer belangstelling voor dergelijke oplossingen begonnen te krijgen. Werkkapitaalbeheer is tegenwoordig een topprioriteit van bestuurders van elke onderneming. Ze beseffen dat werkkapitaal vastzit. Het doel is om dat kapitaal weer zo veel mogelijk vrij te maken en een stabiele strategische waardeketen te creëren.

Een van de redenen waarom werkkapitaal steeds meer in de schijnwerpers staat is dat zowel aandelen- als schuldbeleggers werkkapitaalstatistieken gebruiken als graadmeter voor goed beheer en financiële efficiëntie.

Recente ontwikkelingen – denk aan de coronapandemie, leveringsproblemen van onderdelen waar zo veel sectoren last van hebben gehad terwijl de wereldeconomie juist groeide, en het toegenomen geopolitieke risico – hebben ervoor gezorgd dat werkkapitaal weer op de kaart staat. Hierdoor zijn bedrijven weer doordrongen van zowel de financiële aspecten van werkkapitaal als de noodzaak van een stabiele en integere strategische waardeketen. Die is van essentieel belang voor de financiële gezondheid van de onderneming.

Een voorbeeld is de release van het album ‘30’ van Adele. In korte tijd moest een half miljoen platen worden geperst. Veel andere artiesten hadden hier last van, omdat er vertragingen ontstonden bij de vinylperserijen. Labels die geen sterke relatie met hun perserijen hadden opgebouwd, stonden hierdoor met lege handen. Maar niet het label van Adele, dat zich ver vóór de releasedatum al van voldoende perscapaciteit had verzekerd.

Een ander voorbeeld van de complexiteit van ketens is het tekort aan halfgeleiders. Dat heeft niet alleen geleid tot problemen voor leveranciers van OEM-onderdelen in de auto-industrie maar ook tot productievertragingen bij leveranciers van andere auto-onderdelen. Een goede relatie met de waardeketen is in dat soort situaties van cruciaal belang voor een onderneming. Het kan dan namelijk nodig zijn om af te wijken van bestaande contracten of eerder overeengekomen levertijden. Met werkkapitaaloplossingen kun je als afnemer of leverancier dit soort risico’s ondervangen.

Doeltreffend ketenbeheer kan ook een grote rol spelen bij het realiseren van de duurzaamheidsdoelstellingen die tegenwoordig zo belangrijk zijn voor veel bedrijven. Wij bieden oplossingen waarmee leveranciers worden geprikkeld hun ESG-prestaties te verbeteren.

Het goede nieuws is dat werkkapitaal nu bij alle ondernemingen op de agenda staat. CFO’s en treasurers komen geregeld bij elkaar om te bespreken wat er speelt en dit betekent dat wanneer de ene onderneming voor een werkkapitaaloplossing kiest, andere ondernemingen zich min of meer gedwongen voelen ook op zoek te gaan naar mogelijkheden voor verbetering van de efficiency. Wij kunnen ondernemingen hierbij helpen door vrij beschikbare gegevens over de efficiency van werkkapitaal bij hun concurrenten te analyseren en op zoek te gaan naar maatregelen en oplossingen waarmee ze de nummer één in hun sector kunnen worden.

In de ideale wereld heeft elk bedrijf een optimale Cash Conversion Cycle en worden producten pas geleverd nadat de klant ervoor heeft betaald en krijgen leveranciers van de onderdelen van die producten betaald op het moment dat de klant ze heeft ontvangen. Maar in de praktijk werkt het meestal niet zo. Onze missie bij BNP Paribas is om ondernemingen te helpen bij het vinden van oplossingen voor het aanscherpen van de Cash Conversion Cycle, bij het verbeteren van hun DSO (Days Sales Outstanding: het aantal dagen dat facturen van een bedrijf openstaan) en DPO (Days Payable Outstanding: het aantal dagen dat een bedrijf nodig heeft om facturen te betalen), en bij het optimaliseren van het gebruik van werkkapitaal.

Industrial worker works with co-worker at overseas shipping container yard . Logistics supply chain management and international goods export concept .

Wat is uw kijk op de behoeften van de klant?

Bij BNP Paribas draait alles om de behoeften van onze klanten. Hiervoor beschikken we over een aantal instrumenten en hebben we een unieke aanpak ontwikkeld waarmee we een veel bredere kijk op werkkapitaal hebben dan veel van onze concurrenten. Omdat we wereldwijd actief zijn, kunnen we ook over grenzen heen kijken en klanten wereldwijd ondersteuning bieden bij het realiseren van hun werkkapitaaldoelstellingen. Dat geldt ook voor internationale betalingen en incasso’s. We hebben flink in ons platform en onze implementatie geïnvesteerd en hierdoor kan iedereen in het hele proces er makkelijk mee uit de voeten.

Wij willen bedrijven laten zien wat voor kansen er liggen en inzicht geven in hun dagelijkse behoeften, ambities en uitdagingen. Vervolgens vertalen we die in een oplossing waarmee ze hun doelstellingen kunnen realiseren. Wij begeleiden ze bij elke stap op deze reis. Bankproducten zijn niet altijd even makkelijk te begrijpen of effectief in te zetten. Ons streven is om ze juist wel toegankelijk te maken zodat klanten een oplossing krijgen die naadloos aansluit op hun behoeften.


Wil je meer weten over de laatste ontwikkelingen op het gebied van werkkapitaal? Lees dan ook het volgende artikel: Waarom werkkapitaal steeds belangrijker wordt voor treasurers (bnpparibas.nl)