Blue bonds geven handen en voeten aan investeerders met focus op water

January 7, 2025

Door de opwarming van de aarde versnelt de watercyclus, wat leidt tot meer verdamping en intensere regenval. Het vergroot de kans op overstromingen. De risico’s overstijgen sectoren: de impact is voelbaar van bouw tot landbouw en van industrie tot energie. Beleggers zien de gevolgen van schaarste: 23% van de thematische beleggers1 schaart het thema water onder hun drie topprioriteiten, zo blijkt uit de 2024 Thematics Barometer van BNP Paribas Greenwich. Investeren in watergerelateerde projecten door middel van blue bonds is een manier om met goede infrastructuur zoetwaterschaarste aan te pakken.

Water blijft achter in milieubeleid

Uit prognoses in de Aqueduct Water Risk Atlas2 van het World Resources Institute blijkt dat de wereldwijde verdeling van zoet water tussen 2030 en 2080 in toenemende mate verstoort. De verhoogde kans op droogte, overstromingen en watertekorten heeft directe impact op ecosystemen. Daarnaast leidt het tot hogere verzekeringskosten. Toch blijft water vaak achter in milieubeleid. Naast het verminderen van CO2-uitstoot, zijn er nog drie belangrijke prioriteiten, stelt Emma Haziza, lid van de wetenschappelijke raad van UNICEF: “We moeten prioriteit geven aan het beperken van overstromingsschade, het beschermen van watervoorraden door ons waterverbruik te verminderen en het verbeteren van de waterkwaliteit.”

Een rol voor asset managers

De financiële sector vult het werk van de overheid aan, door verschillende tools te gebruiken om de uitdagingen rond watervoorraden aan te pakken. Vermogensbeheerders ondersteunden de afgelopen jaren fondsen die zich richten op bedrijven met oplossingen voor waterbeheer en hielpen bij het opstellen van beleid dat bedrijven verplicht om hun waterverbruik te rapporteren. Dit helpt hen om watergerelateerde uitdagingen beter mee te nemen in hun investeringsbeslissingen. BNP Paribas meet de watervoetafdruk van investeringen en stelt doelen om de impact te verminderen. Door het tekort aan publieke investering in waterinfrastructuur is er een belangrijke rol weggelegd voor private investeerders. Met private investeringen kunnen nieuwe technologieën in de watersector een boost krijgen.

Blue bonds dragen bij aan verduurzaming

Blue bonds,  refereren aan de watergerelateerde (blue) economie. Ze bieden bedrijven de mogelijkheid om belangrijke projecten te financieren die watervoorraden beschermen en de impact van klimaatverandering aanpakken. Deze innovatieve financieringsinstrumenten spelen een essentiële rol in het veiligstellen van onze toekomstige watervoorraden en het ondersteunen van duurzame ontwikkeling.

Eerste blue bonds in de watersector

In oktober 2024 hielp BNP Paribas CIB de toonaangevende industrieel waterbeheerder Sauer met de uitgifte van de eerste blue bonds in de watersector. De obligatie-uitgifte ter waarde van €550 miljoen en een looptijd tot 2029 trokken veel belangstelling: de vraag was meer dan drie keer groter dan het aanbod. Sauer gebruikt het opgehaalde bedrag zaken als de productie en distributie van water, de inzameling en behandeling van afvalwater en de ontzilting van zeewater met milieuvriendelijke technologieën.

“Dit is meer dan alleen een technisch probleem, aangezien de grootste uitdagingen maatschappelijk zijn in plaats van technologisch. Hoe kunnen we consumenten, individuen, boeren en bedrijven overtuigen dat het beheren van zoet water – dat duurzaam, gezond en eerlijk is – kosten met zich meebrengt die we bereid moeten zijn te betalen en eerlijk te delen?”

Sébastien Soleille, Global Head of Energy Transition and Environment, BNP Paribas

De succesvolle uitgifte van blue bonds toont de groeiende erkenning van het belang van waterbeheer. Dit is een cruciale ontwikkeling voor de financiering van duurzame waterprojecten wereldwijd.

1 BNP Paribas Greenwich; 2024 Thematics Barometer

2 World Resources Institute; Aqueduct Water Risk Atlas