kids watching and performing sports activities

Ook in 2022 een succesvolle voortzetting van het EL Jackson Education-project

August 16, 2022
  • Het Jeugdfonds Sport & Cultuur is al sinds 2018 partner van het Dream Up-programma van de BNP Paribas Foundation, een stichting die projecten met een cultureel of maatschappelijk oogmerk ondersteunt.
  • Het Dream Up-programma van de BNP Paribas Foundation biedt kinderen en jongeren over de hele wereld de kans om aan allerlei artistieke activiteiten deel te nemen.
  • Het Dream Up-programma in Nederland ondersteunt het El Jackson Education-project, een project waarmee het Jeugdfonds Sport & Cultuur kansarme kinderen door middel van voetbal, theater, dans, muziek en freestyling helpt bij hun sociale en culturele ontwikkeling.
  • De samenwerking is zo succesvol dat het El Jackson Education-project in 2022 ook in andere Nederlandse steden van start is gegaan. Hierdoor doen er dit jaar nog eens 68 kinderen en jongeren mee aan een volledig lesprogramma.

Het Dream Up-programma ondersteunt het El Jackson Education-project van Nasser el Jackson, ambassadeur van het Jeugdfonds Sport & Cultuur en freestyle voetballer, artiest en tweevoudig wereldkampioen ‘groundmoves’. Samen met zijn zus Iman en zijn goede vriend Younes geeft hij jongeren uit kansarme gezinnen elke week cultuurlessen. Dankzij de financiële ondersteuning van het Dream Up-programma is het project met vier nieuwe groepen gestart, inclusief een groep voor alleen meisjes.

kids watching and performing sports activities

Eén op de elf kinderen en jongeren in Nederland kan door de thuissituatie niet meedoen aan activiteiten die voor andere kinderen en jongeren heel gewoon zijn, zoals voetbal, dansles of muziekles. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur helpt deze gezinnen en betaalt de contributie of het lesgeld en alle benodigde materialen. Het Jeugdfonds ondersteunt ook projecten waarmee jongeren enthousiast worden gemaakt voor cultuur, zodat ze een cursus gaan volgen. Meedoen aan culturele activiteiten ligt vooral voor kwetsbare jongeren niet voor de hand. Het El Jackson Education-project is een project dat de drempel daarvoor juist verlaagt.

Dankzij een nieuwe financiële bijdrage van Dream Up in 2021 aan het Jeugdfonds Sport & Cultuur doen nog eens 68 kinderen en jongeren tussen de 8 en 18 jaar mee aan het El Jackson Education-project. Er zijn nieuwe groepen gestart in Breda, Veldhoven en Helmond, plus een groep in Tilburg alleen voor meisjes. Die laatste groep staat onder leiding van Nassers zus Iman El Jackson. Alle deelnemers krijgen 40 weken lang 2 tot 6 uur les per week. De lessen zijn een combinatie van theater, dans, muziek en voetbal. Veiligheid, vertrouwen, broederschap en het gezin zijn de kernwaarden van de training. Tijdens de lessen werken de deelnemers toe naar een grote finale: een eigen theatershow, waarbij  Nasser samenwerkt met Corpo Máquina, een inclusieve culturele beweging met de nadruk op dans.

Nasser el Jackson: “In dit programma brengen we jongeren ‘van de straat op het toneel’. Elke groep is een soort kleine familie en ik ben de grote broer die iedereen motiveert. Ze vertrouwen mij en de andere trainers en zo creëren we een veilige omgeving, een omgeving waar ze dingen kunnen leren, waar ze zich ontwikkelen en waar ze plezier hebben. Het zijn jongeren met verschillende achtergronden en zonder stabiele thuissituatie. Bij ons leggen ze supersterke verbindingen.”

collection of EL Jackson kids drawings

De BNP Paribas Foundation ondersteunt projecten gericht op cultuur, milieu en sociale betrokkenheid. Het Dream Up-programma van de Foundation is gestart in 2015 en heeft als doel jongeren uit kansarme milieus te helpen zich te ontwikkelen aan de hand van praktijklessen op het gebied van kunst en cultuur. Het programma is gericht op de ontwikkeling van artistieke nieuwsgierigheid. De samenwerking tussen het Jeugdfonds Sport & Cultuur en de BNP Paribas Foundation is in 2021 voor de tweede keer verlengd voor een periode van drie jaar.

geert lippens

Geert Lippens, CEO van BNP Paribas Nederland: “We vinden het belangrijk dat álle kinderen en jongeren de mogelijkheid krijgen om te sporten en aan allerlei culturele activiteiten deel te nemen. We zijn trots dat BNP Paribas als partner van het Jeugdfonds Sport & Cultuur een bijdrage kan leveren aan de sociale en culturele ontwikkeling van een nieuwe generatie en aan een meer inclusieve samenleving.”