‘Energietransitie betekent een omslag in de markt en ons bedrijf’

In gesprek met Tjarko Bouman, BDR Thermea.

Als producent van verwarmings- en warmwatersystemen zet de energietransitie BDR Thermea op scherp. Het vraagt een vergaande innovatie van de producten en diensten maar ook een omslag in de organisatie. De kersverse ceo Tjarko Bouman ziet dit als een enorme kans om impact te maken én te vernieuwen.


Als wij hem ontmoeten bij Remeha in Apeldoorn is Tjarko Bouman nog maar net anderhalve maand actief als ceo van BDR Thermea Group. Hij heeft dan net ‘een rondje Europa’ gemaakt langs de diverse dochters van dit in Nederland hoofdkantoor houdende internationale bedrijf. BDR Thermea staat voor een grote opgave: de energietransitie mede vormgeven en zelf een omslag maken in de productie. Ze moeten de switch maken van installaties die draaien op fossiele brandstoffen naar (hybride) warmtepompen. Dit maakt Bouman gedreven. Hij vindt het fantastisch om met zijn onderneming bij te dragen aan deze voor de samenleving noodzakelijke verandering. Ook is hij er trots op dat hij een toonaangevend internationaal techbedrijf mag leiden.

Nieuwe concurrentie

Successen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. BDR Thermea had de luxe van een sterke marktpositie maar moet zich nu opnieuw bewijzen. Om na de energietransitie even succesvol te blijven of zelfs nog succesvoller te worden, moeten ze ook intern een transitie maken, realiseert Bouman zich. “We maken nu de slag naar een volledig nieuw product, waar nieuwe kennis en toepassingen voor nodig zijn.” Zo’n omslag kost tijd, maar hij is ervan overtuigd dat dit gaat lukken. “Ik zie deze transitie ook als een enorme kans om onszelf te vernieuwen voor een lange toekomst.” Het bedrijf heeft de juiste papieren voor een succesvolle omslag, vindt Bouman. “We spelen goed in op de lokale behoeften in de diverse markten die we bedienen. Een voorbeeld zijn de hybride warmtepompen die we leveren voor de Nederlandse door gas gedomineerde markt. Daarin zijn we met Remeha koploper.” In all electric-warmtepompen verwacht hij een van de koplopers te kunnen worden. “In die markt doen we goed mee. Maar daar zie je concurrentie opkomen, deels zijn dat nieuwe toetreders of andere concurrenten dan voorheen.” Om die te verslaan, investeert BDR Thermea fors in innovatie, bijvoorbeeld met vier grote Europese R&D Centers. Een voordeel is dat ze de kennis van hun ene bedrijf en land kunnen gebruiken in het andere bedrijf en land. Zo wordt de Nederlandse hybride warmtepomp-oplossing nu ook in Duitsland toegepast.

Consistent overheidsbeleid

Succes in de energietransitie hangt niet alleen af van wat het bedrijf zelf doet. Ook overheden spelen daar een rol in. Bouman is duidelijk over wat hij van hen verlangt. “Het allerbelangrijkste is duidelijkheid en consistent beleid. We moeten weten waar we aan toe zijn. Dat geldt voor ons, onze distributeurs en de installatiebranche. Maar ook voor de consumenten is transparant beleid belangrijk. Bijvoorbeeld: welke subsidies kunnen ze ontvangen?” Bouman denkt dat er nog veel moet gebeuren om de energietransitie mogelijk te maken. “De eerste stappen zijn gezet. De overheid stimuleert de overgang naar nieuwe energiebronnen zoals warmtepompen en de vraag neemt toe.” Maar er is nog veel te doen rond aansluiting op het net en voldoende personeel. Dat laatste is een groot probleem. In de hele keten heerst personeelsschaarste, maar in de installatiebranche is die het nijpendst, vertelt Bouman “In Europa zijn volgens de European Heating Industry 750.000 extra installateurs met nieuwe skills nodig om de energietransitie te realiseren. Dat is een enorme opgave. Om dit te versnellen maken wij het installeren gemakkelijker, zodat dit minder menskracht kost. Ook helpen wij met het opleiden van het personeel van de toekomst.”

“In Europa zijn volgens de European Heating Industry 750.000 extra installateurs met nieuwe skills nodig om de energietransitie te realiseren. Dat is een enorme opgave. Om dit te versnellen maken wij het installeren gemakkelijker, zodat dit minder menskracht kost. Ook helpen wij met het opleiden van het personeel van de toekomst.”

Tjarko Bouman, CEO BDR thermea
Tjarko Bouman

Verder kijken

De energietransitie vraagt van BDR Thermea dat ze verder kijken dan hun eigen organisatie. Ze moeten met meer partners in de keten schakelen om de overgang tot een succes te maken. Zo praten ze op alle niveaus met overheden: lokaal, nationaal en ook Europees. Bouman: “Er zijn nu nog grote nationale verschillen qua regelgeving rond de energietransitie. Reden waarom de Europese Unie hebben opgeroepen om hier meer eenheid in aan te brengen.” BDR Thermea kijkt ook verder dan de directe klanten, zoals installateurs. De eindgebruikers krijgen net zo goed aandacht. Zij moeten immers de nieuwe technologie omarmen. Dat ze dit doen, spreekt niet vanzelf, weet Bouman uit eigen ervaring met de aanschaf van een warmtepomp. “De juiste keuze maken is als eindgebruiker best moeilijk. Daar proberen wij in te adviseren, via digitale voorlichting of in onze Remeha Experience Centers.”

Innovatiekapitaal

Een belangrijke partner voor de energietransitie zijn de banken. BDR Thermea zal voor de energietransitie extra innovatiekapitaal nodig hebben. Daarvoor kunnen ze terecht bij BNP Paribas, waar ze een goede relatie mee hebben. Deze bank heeft een actief beleid om de energietransitie te versnellen. Ze bepalen op basis van wetenschappelijke data in welke technologieën ze al dan niet investeren. Daarvoor hebben ze zelf wetenschappelijke deskundigen in dienst. Op basis van die kennis investeert BNP Paribas in duurzame opwekking en bedrijven die nieuwe technologische oplossingen ontwikkelen.
De bank stimuleert bedrijven die duurzame oplossingen produceren om de lat hoog te leggen, vertelt Matijn van Went, co-head of coverage bij BNP Paribas. “Bij een partij die echt ambitieus is in de energietransitie, zoals BDR Thermea, bouwen we ook ambitieuze key performance indicators (kpi’s) in. Dit doen we in dit geval in een financieringsconsortium met andere banken. De kpi’s van BDR Thermea zijn samen met BNP Paribas ontwikkeld en gebaseerd op de reductie van broeikasgassen maar ook op andere duurzaamheidsdoelen, zoals diversiteit van het werknemersbestand. Dat draagt namelijk ook bij aan de innovatiekracht. Als zij die kpi’s halen, dan geven wij een korting op de kosten van de financiering. Het samen opstellen van de kpi’s is een stimulans geweest om extra stappen te zetten en je daaraan te houden. Het heeft onze bestaande relatie verder verdiept.”

Verschil maken

BDR Thermea is in de energietransitie een sleutelspeler, vanwege de grote impact die het kan hebben, denkt Van Went. “Veertig procent van de CO2-uitstoot is toe te schrijven aan de bebouwde omgeving. De meeste CO2-uitstoot zit in het gebruik van panden. Daar kan BDR Thermea het verschil in maken en heeft het een enorme potentie om zich verder te ontwikkelen. Gezien de innovatieve historie van dit bedrijf heb ik er alle vertrouwen in dat ze dit ook gaan doen. Wij vergezellen hen graag verder op deze reis.”

Lees andere verhalen van koplopers in Nederland.

Bekijk hier hoe we samenwerken met partners en klanten in ons internationale netwerk.