mobility in the city

Duurzaamheid, leefbaarheid en mobiliteit in de stad

September 22, 2022

Onze steden groeien. Mobiliteit, duurzaamheid en leefbaarheid komen daardoor steeds meer onder druk te staan. Hoe zorgen we ervoor dat die drie hand in hand kunnen gaan? Hoe houden we de stad leefbaar en mensen in beweging zonder extra belasting van het milieu? En wie kan daar een bijdrage aan leveren?

Het antwoord op de laatste vraag is eigenlijk heel simpel: dat zullen we allemaal samen moeten doen. Jij, ik, iedereen. Maar het is mooi om te zien dat werkgevers en overheden daar ook een rol in willen spelen. In een vorige blog schreef ik al over initiatieven bij Eneco, dat werknemers stimuleert met gratis ov-jaarkaarten en financiële bijdragen voor een nieuwe fiets. De gemeente Houten laat zien dat ook lokale overheden zich inzetten voor duurzame mobiliteit.

Samen met Ondernemend Houten heeft de gemeente Houten drie tijdelijke ‘probeeracties’ opgezet om groen vervoer te stimuleren. De eerste actie is een gratis elektrische ov-taxi van station Houten naar bedrijventerrein De Meerpaal. De tweede is een week gratis proefrijden op een e-bike. En het derde initiatief is een fiets-app waarmee werknemers punten kunnen verzamelen voor natuurvriendelijke aanpassingen op bedrijventerreinen.

Maar duurzaam woon-werkverkeer mogen we niet alleen aan werkgevers en overheden overlaten. Ook zelf kunnen we een steentje bijdragen. Zeker als we op korte afstand van ons werk wonen. En zeker als we ons door een stedelijk gebied moeten verplaatsen.

Wesley van der Wal
Wesley van der Wal, Head of Mobility BNP Paribas Arval

Dat kan op een fiets, al dan niet elektrisch, maar er komen ook steeds meer alternatieve vormen van duurzame mobiliteit: kleine elektrische stadsauto’s, zoals de nieuwe Carver S+ en de Opel Rocks-e. Twee nieuwe, compacte vormen van elektrisch stadsvervoer. Ze zijn betaalbaar, licht en ideaal voor korte ritjes in de stad, waardoor je je vlot en stil van A naar B kunt verplaatsen zonder uitstoot van CO2. Je bent weliswaar niet in beweging zoals op een fiets, maar wel heel mobiel. Duurzaam mobiel. En als het regent, blijf je ook nog eens droog.

Wesley van der Wal, Head of Mobility BNP Paribas Arval Nederland.
Email: wesley.vanderwal@arval.nl

Wil je meer lezen over de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit? Lees dan ook mijn andere blogs: