blockchain obligaties

BNP Paribas lanceert ESG-getokeniseerde obligaties

August 8, 2022

Nederlands team uitgebreid met financieringsspecialisten voor innovatieve scale-ups

EDF ENR, een toonaangevende producent voor zonne-energieproductie op daken, heeft recentelijk via BNP Paribas een getokeniseerde obligatie uitgegeven voor de financiering van een zonne-energieproject. Het is een van de eerste voorbeelden van tokenisering van obligaties op de markt voor hernieuwbare energie.

De uitgifte van deze innovatieve obligatie maakt het makkelijker voor beleggers om in duurzame technologie te investeren. Het is een complete ESG-financieringsoplossing, van creatie tot distributie en bewaring. Dit type oplossingen is de volgende stap in de energietransitie, die nieuwe kansen biedt aan snelgroeiende innovatieve bedrijven om financiering aan te trekken en innovaties sneller op te schalen.

Tokenisering zorgt voor transparantie, een groter bereik, betere granulariteit voor kleinere bedragen en verifieerbaarheid van ESG-gegevens in de hele waardeketen. Dit betekent efficiëntere financiering voor de ontwikkeling van kleinere hernieuwbare energieprojecten.

Tegelijkertijd heeft BNP Paribas haar Nederlandse team uitgebreid met ervaren specialisten die Nederlandse innovatieve scale-ups gaan bedienen. Voor deze groep bedrijven wordt niet vastgehouden aan de omzetvereiste van minimaal EUR 250 miljoen, terwijl zij wel direct worden verbonden met het wereldwijde netwerk van BNP Paribas met investeerders uit Europa, Amerika en Azië. Daarnaast krijgen ze toegang tot de specialistische kennis van BNP Paribas, op het gebied van complexe financiële dienstverlening voor multinationals.

CJ Welkzijn, Hoofd Innovative Clients in Nederland en Managing Director Technology Investment Banking BNP Paribas

“Met het structuren, tokeniseren en distribueren van een obligatie voor de financiering van zonne-energie laat BNP Paribas zien dat het absoluut voorop loopt in de markt. Deze zogenoemde native digital asset werd geëmitteerd op het opensourceplatform Ethereum en is een van de eerste voorbeelden van een getokeniseerde obligatie voor hernieuwbare energie in de wereld.”

Wat is tokenisering?

Tokenfinanciering verwijst naar de uitgifte van obligaties, opties of contracten als digitale activa. Dit betekent dat deze op een transparante manier kunnen worden geregistreerd, verplaatst en opgeslagen op de blockchain. Een token is een bewijs van eigendomsrecht op een deel van een activa.

Deze technologie biedt de mogelijkheid om op transparante manier financiële activa op te delen in kleinere eenheden. Door de eenvoudige digitale verhandelbaarheid vergroot dit de liquiditeit. Blockchain maakt gebruik van cryptografie om de onveranderlijkheid en het vertrouwen van een grootboek, dat binnen een ecosysteem wordt bijgehouden, te garanderen – privé of openbaar.