BNP Paribas in Nederland Over BNP Paribas
""

Culturele projecten

Triomf der Vrede – Vredespaleis Den Haag

BNP Paribas heeft in 2011 de conservatie van de plafondschildering ‘Triomf der Vrede’ in het Vredespaleis in Den Haag mogelijk gemaakt. Dit bijzondere driedelige plafond, geschilderd door Gerard de Lairesse in 1672, hangt in de Ferdinand Bol-zaal van het Vredespaleis en heeft een oppervlak van 9 bij 5 meter. De Lairesse (1640 – 1711) was een kunstschilder uit de Gouden Eeuw die vooral bekend werd door zijn boeken over schilder- en tekenkunst, die van grote invloed waren op achttiende-eeuwse schilders als Jacob de Wit.

Restauratie Museum van Loon

Een van de projecten van de BNP Paribas Stichting in Nederland is een initiatief van Museum van Loon. Museum van Loon restaureerde in 2008, mede door een financiële bijdrage van de Stichting, de in de achttiende eeuw geschilderde panelen van Juriaan Andriessen. De panelen vormen het artistieke decor van de Drakesteinkamer. De kamer is vernoemd naar het Koninklijk Paleis Drakestein waar de panelen hun oorsprong hebben.

Literatuur

De Stichting moedigt onophoudelijk locale initiatieven en projecten aan. Door langdurende relaties aan te gaan dringt de Stichting door tot de kern van het locale culturele leven en stimuleert culturele uitwisselingen tussen verschillende landen. Op deze basis sponsort de Stichting al jaren het ‘Programme du Perron’ van Maison Descartes. Het is een programma dat vertalingen uit het Frans naar het Nederlands ondersteunt.

Rijksmuseum Amsterdam

Voorbeelden van andere gesponsorde projecten door de Stichting in Nederland zijn de toonaangevende tentoonstelling Franse tekeningen in het Rijksmuseum te Amsterdam. Het Rijksmuseum stelde deze achttiende eeuwse getekende meesterwerken tentoon onder de titel “Van Watteau tot Ingres”.

Podiumkunsten

Ook sponsorde BNP Paribas podiumkunsten zoals het Ballet Preljocaj tijdens het Holland Dance Festival in Den Haag en Le Concert Spirituel door Hervé Niquet in Het Concertgebouw te Amsterdam. Bovendien kon het Amsterdamse dansfestival Julidans zich verheugen op financiële steun van de Stichting.

Dam tot Dam loop – Longfonds

BNP Paribas’ medewerkers hebben voor het Longfonds de Dam tot Damloop gelopen. De medewerkers van BNP Paribas liepen voor het project van het Longfonds ‘Wat voor Astma heb jij’. Dit project is gericht op het verbeteren van de  wetenschappelijke kennis over de verscheidenheid van astma’s die bestaan ​​bij kinderen.