BNP Paribas zet samenwerking met andere expeditieleden na Spitsbergen voort - BNP Paribas Nederland
april 30, 2018 -

BNP Paribas zet samenwerking met andere expeditieleden na Spitsbergen voort

Doorsturen naar een vriendDoorsturen naar een vriend PrintPrint

Spitsbergen, 28 april 2018 – De topbestuurders, die sinds maandag samen met poolreizigster en klimaatjournaliste Bernice Notenboom op klimaatexpeditie gingen naar Spitsbergen, zijn vrijdagavond teruggekomen met concrete plannen voor samenwerking. De bankiers, verzekeraars, vermogensbeheerders, energieleveranciers en maatschappelijke organisaties willen samen aan de slag om de Nederlandse energietransitie te versnellen. 

“Deze expeditie ging beter dan ik verwacht had. Door de inspirerende omgeving van Spitsbergen is de impact van klimaatverandering bij de deelnemers van het hoofd naar het hart gegaan. De deelnemers gingen dag en nacht door met oplossingen bedenken. Na een goede voorbereiding en intensieve gesprekken aan boord zijn ze met concrete plannen gekomen. Ik kijk uit naar de vervolgstappen”, aldus Bernice Notenboom.

De deelnemers hebben het aan boord van het schip de Rembrandt van Rijn onder meer gehad over het gezamenlijk financieren van grootschalige projecten, bijvoorbeeld op het gebied van geothermie, om met elkaar een significante impuls te geven aan de verduurzaming van de Nederlandse economie.

Ook willen deelnemers gezamenlijk huiseigenaren gaan ontzorgen om de knelpunten die ze ondervinden bij de verduurzaming van hun woning weg te nemen. Het gaat daarbij onder andere om:

– Een aanbod om particuliere woningeigenaren snel toegang te geven tot eenvoudige en betaalbare financiering voor het isoleren van hun woning en een concept om VVE’s toegang te geven tot een financieringsvorm. Dit zal aangeboden worden aan de onderhandelaars van het nieuwe Klimaatakkoord aangaande de bebouwde omgeving.

– Het gezamenlijk starten van een initiatief dat woningeigenaren moet gaan helpen met goed en onafhankelijk verduurzamingsadvies, eenvoudige en betaalbare financiering en kwalitatief goede technische oplossingen.

Daniel Thielemans, CEO en Country Head BNP Paribas Nederland: “BNP Paribas is natuurlijk al lang overtuigd van de rol die de groep kan spelen in de overgang naar een duurzaam gebruik van energie. Voor mij was het een wel zeer bijzondere ervaring om samen met andere bankiers, verzekeraars en asset managers, de invloed van CO2 uitstoot op de gletchers van Spitsbergen te aanschouwen en te debateren over praktische financiële initiatieven in Nederland in het kader van duurzame investeringen.”

Tenslotte kijken de deelnemers naar hun investeringen en beleggingen. De deelnemers hebben zich gecommitteerd aan het meten van de klimaatimpact van hun investeringen en gaan rapporteren en sturen mogelijk maken. Deze sturing gebeurt mede via de beoogde doelstellingen op basis van de wetenschap (Science Based Targets). Ook willen ze samen in gesprek gaan met de bedrijven en projecten waarin zij investeren om ook daar een versnelling in de omslag naar een duurzame economie te bereiken.