Nederlander leert zichzelf piano en gitaar spelen - BNP Paribas Nederland
juli 6, 2015 - , ,

Nederlander leert zichzelf piano en gitaar spelen

Doorsturen naar een vriendDoorsturen naar een vriend PrintPrint

Onderzoek: Nederland zelf lerend muziekland

Amsterdam, 6 juli 2015 – Nederlanders leren zichzelf in garages huis-, slaap- en hobbykamers muziekinstrumenten bespelen. Ruim 1 op de 3 Nederlanders (38%) hebben dit geleerd zonder muziekleraar. Dit blijkt uit de Muziekmonitor van BNP Paribas onder 500 Nederlanders tussen de 25 en 55 jaar oud. De bank is één van de hoofdsponsors van het North Sea Jazz Festival dat aankomend weekend plaatsvindt.

Het is opvallend dat er veel muzikanten in Nederland zijn die zichzelf een instrument leren spelen. Piano (35%) en de akoestische gitaar (48%) zijn ‘thuisleer’ toppers. Dit in tegenstelling tot de fluit. Nederlanders leren voornamelijk op school hoe ze tonen uit de fluit kunnen krijgen. De meeste Nederlandse amateurmuzikanten spelen ongeveer een uurtje per week op hun instrument.

Interessant zijn de verschillen tussen Nederlanders en bezoekers van North Sea Jazz. De festivalgangers die zelf een instrument bespelen hebben vaker muziekles gehad bij een docent thuis. Ook hebben ze vaker op een muziekschool gezeten.

Vroeg geleerd, niet oud gedaan

Het leren bespelen van een instrument is geen garantie voor een leven lang succes. Van alle respondenten gaf bijvoorbeeld 11% aan dat ze vroeger piano konden spelen. Nu is dat echter anders, want slechts 7% zegt nog steeds te kunnen spelen. De leeftijd waarop Nederlanders een instrument leren bespelen ligt tussen de 10 en 15 jaar oud.